Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.
Bercik: Sprawdź, czy równość 2 cos2 x * tg x + 1 = (sin x + cos x)2 jest tożsamością
trygonometryczną. Podaj jej dziedzinę.
Jest już na forum to zadanie, ale ktoś napisał tylko wskazówkę, aby rozpisać obie strony. Prawą
rozpisałem, tzn. wzór skróconego mnożenia, potem jest jedynka trygonometryczna i wzór sin 2x.
Z lewą stroną mam problem, bo w ogóle nie wiem jak to ruszyć.
23 mar 16:33
marta:
cosx≠0
| | sinx | |
L= 2*cos2x* |
| +1= 2cosx*sinx=sin(2x)+1=P |
| | cosx | |
23 mar 16:37