Stosunki odcinków. Oblicz pole trójkąta
Pati:

Nie byłam pewna, do którego poddziału to zadanko zapisać, ale niech będzie tu.
W trójkącie ABC Dane są długości boków AC=20 i BC=13. Na boku AB leży punkt D taki, że AD : DB
= 11:10 oraz DC=13. Oblicz pole trójkąta ABC.
Póki co zrobiłam rysunek, i dalej nie mam pomysłu.
23 mar 16:30
+-: Punkt E to środek DB ED=h, CDB jest równoramienny, wyznacz wysokość h2 PItagoras,
następnie wysokość h2 trójkąta ACE
Masz dwa rónania z których wyliczasz h i x
23 mar 19:26
Pati: Dziękuję
25 mar 19:13