Równania wymierne problem
n3rv: Witam mam taki oto przykład i mam z nim problem nie chce mi wyjsc wynik byłby ktoś w stanie go
rozwiązać tak abym mogl sie na nim wzorować i wykonac pozostałe : 6/x − 1=2/x−1 /−kreska
ułamkowa
23 mar 16:08
J: W mianowniku jest x − 1 ?
23 mar 16:12
n3rv: tak
23 mar 16:22
n3rv: nieeeee znacyz sie nie przepraszam w mianowniku jest x czyli 6/x − 1 = ..
23 mar 16:23
J: | 6 | | 2 | |
| = |
| − sprzeczność, brak rozwiązania. |
| x−1 | | x−1 | |
23 mar 16:24
n3rv: jest w liczniku 6 a w mianowniku x i to razem odjąć 1
23 mar 16:25
J: | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| − 1 = |
| − 1 ⇔ |
| = |
| − też sprzeczność |
| x | | x | | x | | x | |
23 mar 16:26
n3rv: po równa się jest juz x−1 w mianowniku xD
23 mar 16:26
n3rv: i odp do tego to x= 2 i x =3
23 mar 16:28
J:
Założenia: x ≠ 0 oraz x − 1 ≠ 0 ,czyli : x ≠ 0 i x ≠ 1
| 6(x−1) −1x(x−1) − 2x | |
| = 0 ⇔ 6x − 6 − x2 + x − 2x = 0 ⇔ −x2 + 5x − 6 = 0 |
| x(x−1) | |
23 mar 16:40