wielomiany
Adam555: dla jakich wartości parametru k, równanie (x+1)[kx2+(k−1)x−1]=0 ma jedno rozwiązanie?
jak na razie wymysliłem, że delta równania w nawiasie musi być <0. ale wychodzi, że k należy do
zbioru pustego.
23 mar 15:50
jj: może być równa 0 i pierwiastkiem musi być −1, wtedy −1 będzie podwójnym pierwiastkiem
23 mar 15:58
jj: tylko rozważ najpierw przypadek że k=0
23 mar 16:00
razor: zeby to rownanie mialo jedno rozwiazanie to tym rozwiazaniem musi byc x = −1. podstawiasz i
liczysz
23 mar 16:00
Adam555: dobra, dzięki, juz rozumiem
23 mar 16:06