początkująca z trygonometryjki
początkująca z trygonometryjk: wykaż stosując twierdzenie cosinusów że trójkąt o bokach długości: 10cm, 9cm, 5cm jest
ostrokątny. proszę o pomoc..
23 mar 15:47
PW: Jak wiadomo (?) naprzeciw najdłuższego boku trójkąta leży największy kąt. Wystarczy wykazać
zatem, że kąt γ leżący naprzeciw boku o długości 10 jest kątem ostrym..
Zgodnie z twierdzeniem cosinusów
10
2 = 9
2 + 5
2 − 2•9•5cosγ
100 = 81 + 25 − 90cosγ
90cosγ = 6
a to oznacza, że γ jest kątem ostrym (gdyby był rozwarty, to cosγ < 0).
23 mar 15:59
początkująca z trygonometryjk: achh no tak

NIE ZAPOMINAĆ DO KOŃCA ŻYCIA−− JEŚLI COS<0 TO KĄT ROZWARTY! Dzięki wielkie
23 mar 16:25