W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między przekątną ściany bocznej i krawędzią
podstawy ma 600. Przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną boczną kąt o mierze ?
Jakaś wskazówka ?
| H | ||
sin600= | ||
| d |
| √3 | H | ||
= | |||
| 2 | d |
| √3 | ||
H= | d | |
| 2 |
| a | ||
cos600= | ||
| d |
| 1 | ||
a= | d | |
| 2 |
| √2 | ||
dp=a√2= | d | |
| 2 |
| √3 | √2 | |||
l2=( | d)2+( | d)2 | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 2 | |||
l2= | d2+ | d2 | ||
| 4 | 4 |
| 5 | ||
l2= | d2 | |
| 4 |
| √5 | ||
l= | d | |
| 2 |
| 1 | 5 | √5 | |||
d2= | d2+d2−2* | d*d*cosα | |||
| 4 | 4 | 2 |
| 1 | 5 | ||
d2− | d2−d2=−√5d2*cosα | ||
| 4 | 4 |
| 2 | 2√5 | |||
cosα= | = | |||
| √5 | 5 |