v ostrosłupa
benio: Znajdź V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego podstawa ma pole równe 100, a długość
krawędzi bocznej wynosi 15
23 mar 15:16
J:
Oblicz H ( wysokość ostrosłupa ) z trójkąta prostokątnego w którym H i d to przyprostokątne, a
krawędź to przeciwprostokatna ( d − połowa przekątnej podstawy )
23 mar 15:23
agulka:

Dane:
P
p=100
l=15
P
p=a
2
100=a
2
a=10
d=a
√2
d=10
√2
H
2=15
2−(5
√2)
2
H
2=225−50
H
2=175
H=5
√7
23 mar 15:31
benio: a jaki to wynik?
po skróceniu mi chodzi
1/3*100*5√7 ?
to jest 500/3√7 ? czy da sie jakos inaczej to skrocic ?
23 mar 15:46