jerey: wykazać, ze 7
16−1 jest podzielne przez 2
7
zacząłem
7
16−7
0=7
2(7
14−7
−2) ale chyba z tego nic nie wyjdzie.
myslałem, zeby poszukac wzoru skróconego mnozenia.
7
16−1 = (
√78−1)+(
√78+1) i dalej ciągnąć.
nie wiem czy w ogole do czegokolwiek to zmierza . jakies podpowiedzi mile widziane
23 mar 14:53
guzik:
ok jedź dalej......
(78−1)(78+1)= (74−1)(74+1)(72+1)(74−72+1)=(72−1)(72+1)*.....
23 mar 14:57
zela: guzik, ale to nic nie da wyjdzie 25*75(74 + 1)...
23 mar 14:59
guzik:
Pomyłka, poprawiam
(74−1)(74+1)(78+1) = (72−1)(72+1)(74+1) (78+1)=48*50* (parzysta)*(parzysta=....
23 mar 15:05
zombi: 716−1 = (7+1)(7−1)(72+1)(74+1)(78+1)
z pierwszego nawiasu mamy 23
z drugiego 2
z trzeciego znowu 2
z czwartego znowu 2
z piątego znowu 2
= 27
ponieważ każdy z tych nawiasów jest parzysty, więc jest podzielny przez 2, czyli ich iloczyn
będzie podzielny przez 27
23 mar 15:05
ICSP: 716 − 1 = (7−1)(7+1)(72 + 1)(74 + 1)(78 + 1) =
= 8 * 6 * (72 + 1)(74 + 1)(78 + 1) = 24 * 3 * (72 + 1)(74 + 1)(78 + 1)
ale jak wiemy dla dowolnej liczby naturalnej n mamy następująca podzielność :
2 | 7n + 1
zatem przyjmując n = 2 , n = 4 , n = 8 dostajemy, że wyrażenie
(72 + 1)(74 + 1)(78 + 1) jest podzielne przez 2*2*2 = 23
zatem całość jest podzielna przez 27
23 mar 15:06
jerey: dzieki
23 mar 15:09
zela: ok już wiem dzięki
23 mar 15:10