wyznacz x, ciągu rosnącego
szakalaka: Wyznacz x, jeśli podane liczby są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego.
−2, 2+x, 4+ x
2
Niekoniecznie proszę o całkowite rozwiązanie, ale o sposób. Próbowałam liczyć to ze wzoru,
jeśli są kolejnymi wyrazami ciągu. Niestety niezgodny wynik z odpowiedziami

Z góry
dziękuję!
23 mar 14:26
J: 2(2+x) = −2 + 4 + x2
23 mar 14:27
szakalaka: Liczyłam tak i nie zgadza się wynik. Powinny być jakieś liczby pod pierwiastkiem
23 mar 14:32
Alfa: z tej własności wychodzą wyniki:
x1 = 1−√3
x2 = 1+√3
a jaka jest odp. w książce?
23 mar 14:34
szakalaka: Tak, teraz się zgadza mój błąd! Dziekuję!
23 mar 14:40