Liczby rzeczywiste, notacja wykładnicza
Radek: Witam mam pytanie jak wymnożyć takie wyrażenie
(6*108)*(5,5*107)
Dziękuje za pomoc.
23 mar 13:33
J: 6*5,5*1015
23 mar 13:34
Radek: A rozumiem czyli
(6*108)*(5.5*107)=3.3*106
A taki przykład
(4*105):(8*10−6)
23 mar 13:37
Kaja: | 4*105 | | 4 | | 105 | |
| = |
| * |
| =0,5*1011=5*1010 |
| 8*10−6 | | 8 | | 10−6 | |
23 mar 13:42
23 mar 13:44
Radek: Tam ma być 12*1010
(245:0.0005)0.5=(2.45*102:5*10−4)= dobrze liczę
23 mar 13:56
Kaja: nie Radku.Jeśli to ma być notacja wykładnicza to musi być 5*10
10, a jeśli nie to
23 mar 13:58
Radek: A rozumiem, ale ma być w wykładniczej
23 mar 13:59
Kaja: czyli 5*10
10. po prostu przesunęłam przecinek, więc wykładnik przy 10−tce też się zmienił
23 mar 14:03
J: | 1 | | 5 | |
| *1011 = |
| *1011 = 5*1011−1 = 5*1010 |
| 2 | | 10 | |
23 mar 14:05