:(
ICSP: Granica :
| | 1 | | 1 | | n−1 | |
lim |
| [ (a + |
| )2 + ... + (a + |
| )2 ] |
| | n | | n | | n | |
Jakieś pomysły ?
23 mar 13:32
ICSP: Oczywiście granicę liczymy po n
23 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
tw. o 3 ciągach
23 mar 13:42
wredulus_pospolitus:
n→
∞ oczywiście
23 mar 13:43
ICSP: Oczywiście n −>
∞.
Tylko jak ograniczam od dołu przez najmniejsze a od góry przez największe to nie wychodzi

Wszystko psuje mi ostatni wyraz :
| | n − 1 | |
(a + |
| ) 2 który przy n −> ∞ idzie do (a + 1) 2 a nie do samego a |
| | n | |
23 mar 13:45
Krzysiek: lim1/n ∑i=1n(a+i/n)2=∫01(a+x)2dx=1/3+a+a2
23 mar 15:07
ICSP: Krzysiek a nie wiesz jak to zrobić bez używania całek ?
23 mar 15:10
Trivial: ICSP, ale ten sposób z całkami jest genialny!
23 mar 15:22
Krzysiek: jak widziałem '1/n' przed nawiasem to od razu o całce pomyślałem.
a może tw. stolza pomoże..(tylko chyba trzeba będzie więcej razy z tego tw. skorzystać a i tak
nie wiem czy coś to da)
23 mar 15:24
ICSP: ale nie mogę ich jeszcze używać
23 mar 15:24
Godzio:
Suma:
| | 2a | | 1 | | 2 * 2a | | 22 | |
a2 + |
| + |
| + a2 + |
| + |
| + ... + |
| | n | | n2 | | n | | n2 | |
| | 2(n − 1)a | | (n − 1)2 | |
+ a2 + |
| + |
| = |
| | n | | n2 | |
| | 2a(1 + 2 + 3 + 4 + ... + (n − 1)) | | 12 + 22 + ... + (n − 1)2 | |
= na2 + |
| + |
| = |
| | n | | n2 | |
| | | | (n − 1)n(2(n − 1) + 1) | |
= na2 + |
| + |
| = |
| | n | | 6n2 | |
| | (n − 1)(2n − 1) | |
= na2 + a(n − 1) + |
| |
| | 6n | |
| 1 | | (n − 1)(2n − 1) | | 1 | |
| * (na2 + a(n − 1) + |
| ) → a2 + a + |
| |
| n | | 6n | | 3 | |
23 mar 15:24
ICSP: Dzięki wszystkim
23 mar 15:36
23 mar 15:38
ICSP: Chętnie poczytam
23 mar 15:42
ICSP: Rozumiem, ze w zapisie
Krzyśka, sumowanie powinno się kończyć na n − 1 a nie na n ?
23 mar 15:49
Trivial: Tak.
23 mar 15:50
ICSP:
23 mar 15:53
ICSP: Jeszcze takie pytanie :
lim (√n − 1)n → 0 (bo 0∞ nie jest symbolem nieoznaczonym ? )
23 mar 15:56
Trivial: Ale przecież √n → ∞
23 mar 15:57
ICSP: n√n
23 mar 15:58
Trivial: Tak.
23 mar 15:59
ICSP: Dziękuję
23 mar 16:04