Ułamki
Malwina: Ułamek dziesiętny okresowy 0,(81) przedstaw w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych.
30 paź 23:34
godzio187: pomagam
30 paź 23:36
godzio187:
0,(81)=x /*100
81,(81)=10x /−x
81,(81)−0,81=9x
81=9x /:9
30 paź 23:38
godzio187: aj mała pomyłka juz poprawiam
30 paź 23:38
AROB: W liczniku wartość okresu (z nawiasu), a w mianowniku tyle dziewiątek, ile cyfr ma okres.
30 paź 23:38
godzio187: 0,(81)=x /*100
81,(81)=100x /−x
81,(81)−0,81=99x
81=99x /:99
| 9 | |
| =x  |
| 11 | |
30 paź 23:39
30 paź 23:40
Malwina: Ślicznie dziękuje
30 paź 23:40
dd: 3/4 x 2/3
19 wrz 19:34