Jeśli a= p{2}-1 i b= p{2}+1 to iloraz a/b jest równy... ?
xyz: Jeśli a= √2−1 i b= √2+1 to iloraz a/b jest równy... ?
znalazłem takie rozwiązanie, wynik jest dobry, tylko czy ktoś potrafił by mi wytłumaczyć?
dlaczego tu:( √2−1/√2+1 * √2−1/√2−1) to mnożymy i dodatkowo: dlaczego po znaku mnożenia są
podwójnie napisane pierwiastki z dwóch minus jeden?
√2−1/√2+1= √2−1/√2+1 * √2−1/√2−1=(√2−1)²/(√2)²−1²= 2−2√2+1/2−1= 3−2√2
23 mar 12:03
Kaja: w ten sposób usuwa się właśnie niewymierność z mianownika
23 mar 12:06
Kaja: mnożysz i licznik i mianownik przez to samo wyrażenie co w mianowniku tylko ze zmienionym
znakiem
23 mar 12:06
J: Zastosowano usuwanie niewymierności z mianownika: (√2 +1)(√2 − 1) = 2 − 1 = 1
23 mar 12:07
xyz: aaa, rozumiem

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! pozdrawiam!
23 mar 12:10