Zbadaj liczbę rozwiązań
Mutiny: Hej, mam problem ze znalezieniem ilośći rozwiązań równania w zależności od M
x17−17x=M
23 mar 11:52
mietek: liceum?
23 mar 12:09
ICSP: x17 − 17x = f(x)
stąd
f'(x) = 17x16 − 17 = 0 ⇒ x16 − 1 = 0 ⇒ x = 1 v x = −1
f''(x) = 17 * 16 * x15
f''(1) > 0 − w pkt x = 1 mamy minimum lokalne
f''(−1) < 0 − w pkt x = −1 mamy maksimum lokalne
Wyznaczając ich wartości :
f(1) = −16
f(−1) = 16
oraz pamiętając o zależności między monotonicznością funkcji a pierwszą pochodną możemy podać
odp :
M ∊ (− ∞ ; − 16) ∪ (16 ; + ∞) − jedno rozwiązanie
M = −16 v M = 16 − dwa rozwiązania
M ∊ (−16 ; 16) − trzy rozwiązania .
23 mar 12:15
Mutiny: Dziękuję, ale nie do końca rozumiem, mamy minima i maksima czyli punkty zmiany, skąd pewność że
wykres przetnie oś OX?
23 mar 13:08
Mutiny: wykres chyba może przez jakiś czas maleć i potem rosnąć nie przecinając osi ?
23 mar 13:09