szereg geometryczny granica
rrrr: Szereg geometryczny − jak się zabierać za tego typu zadania?
| | 5 | | 13 | | 2n + 3n | |
lim ( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 6 | | 36 | | 6n | |
proszę o podpowiedź, jak powinnam zacząć
23 mar 10:42
rrrr: oczywiście n→∞
23 mar 10:45
pigor: ..., zauważ może, że.
| | 2n+3n | | 2n | | 3n | | 1 | | 1 | |
an= |
| = |
| + |
| = ( |
| )n + ( |
| ) n , a wtedy  |
| | 6n | | 6n | | 6n | | 3 | | 2 | |
23 mar 10:51
rrrr: nie wiem, gdzie robię błąd, ale wydaje mi się, że skoro:
to granica również wynosi 0... ale to nie jest poprawna odpowiedź
23 mar 11:28
rrrr: o, znalazłam jeszcze taki sposób rozwiązywania zadania :
i wyniki wtedy się zgadzają, ale zupełnie nie wiem, skąd się bierze taka zależność
23 mar 11:32
razor: ze wzoru na sume w ciagu geometrycznym
23 mar 11:37
rrrr: Już zrozumiałam, dziękuję Wam bardzo
23 mar 13:27