układ równań
Paweł: cześć, pomoże mi ktoś? Rozwiąż układ równań:
2logx * 4logy = 32
xlogy = 100
Robię to tak:
2logx * 22logy = 25
logx100 = logy
logx * 2logy = 5
logx100 = logy
i mogę sobie teraz podstawić za logy logx100?
23 mar 09:21
Tadeusz:
... tyle, że
2logx*22logy=2logx+2logy
23 mar 09:25
Paweł: Ok i potem przyrównać potęgi?
23 mar 09:30
Paweł: Jednak chyba coś mieszkam ciągle, mógłby ktoś rozwiązać? Byłbym bardzo wdzięczny.
23 mar 09:36
Tadeusz:
skoro 2logx+2logy=25 to logx+2logy=5
23 mar 09:40
Paweł: To mogę sobie zrobić tak: logx + 2log
x100 = 5
logx + log
x10000 = 5
| | 4 | |
log10x + |
| = 5 i podstawienie za logarytm? |
| | lox10x | |
23 mar 09:43
Tadeusz:
i podstawiasz
logy=log
x100
logx+2log
x100=5
log
2x−5logx+4=0 ....dalej proste podstawienie
23 mar 09:47
Janek191:
2
log x*4
log y = 32 ; x > 0 , y > 0
x
log y = 100 ; y > 0
2
log x*2
2 log y = 2
5
log [ x
log y] = log 100
2
log x + 2 log y = 2
5
| | 2 | |
log y*log x= 2 ⇒ log y = |
| |
| | log x | |
| | 5 − log x | |
log x + 2 log y = 5 ⇒ log y = |
| ⇒ log y = 2,5 − 0,5 log x |
| | 2 | |
log x = t > 0
4 = 5 t − t
2
t
2 − 5 t + 4 = 0
( t − 1)*( t − 4) = 0
t = 1 lub t = 4
log x = 1 lub log x = 4
x = 10
1 = 10 lub x = 10
4 = 10 000
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log y = 2,5 − 0,5 log x
log y = 2,5 − 0,5*1 = 2 lub log y = 2,5 − 0,5 *4 = 0,5
y = 10
2 = 100 lub y = 10
0,5 =
√10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 10 i y = 100 lub x = 10 000 i y =
√10
=============================================
23 mar 10:01
ala: 1. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia w obu
rzutach liczby oczek podzielnej przez 3.
23 mar 13:21
ala: 1. Oblicz średnią arytmetyczną oraz medianę liczb: 10, x, y, 12, 12, 18, 30.
2. Ciąg (9, 18, x) jest geometryczny, a ciąg (x, 30, y) jest arytmetyczny.
Objętość stożka wynosi 6. Promień podstawy stożka jest równy promieniowi kuli i 3 razy mniejszy
od wysokości stożka. Oblicz objętość kuli.
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 12 cm, kąt między wysokościami
przeciwległych ścian bocznych jest prosty. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
4. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka, którego tworząca o długości 4 jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem .
23 mar 13:23
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A = { ( 3, 3),(3,6),(6,3),( 6, 6) }
więc
| | 4 | | 1 | |
I A I = 4 oraz P( A) = |
| = |
| |
| | 36 | | 9 | |
=========================
23 mar 15:52
Janek191:
z.1
| | 10 + x + y + 2*12 + 18 + 30 | | x + y + 82 | |
Śra = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
m
e = 12
=======
z.2
( 9, 18, x ) − ciąg geometryczny, więc 9*x = 18
2
(x , 10, y ) − ciąg arytmetyczny, więc 10 − x = y − 10 ⇒ x + y = 20
Mamy
9 x = 324 ⇒ x = 36
x + y = 20
−−−−−−−
36 + y = 20
y = 20 − 36 = − 16
−−−−−−−−−−−
x = 36 , y = − 16
=============
23 mar 16:01