kąt dwuścienny, objętość graniastosłupa
Miłosz: 1. W szcześcianie ABCDEFGH przekątna podstawy BD i wierzchołek E wyznaczają płaszczyznę BDE,
natomiast przekątna BD i wierzchołek G wyznaczają płaszczyznę BDG. Oblicz miarę kąta
dwuściennego wyznaczonego przez te płaszczyzny.
cosα powinien wyjść 1/3
2. Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEFGH jest prostokąt 3cm2. Trójkąty BCE oraz CDE, w
których BE oraz DE są przekątnymi ścian bocznych, a CE jest przekątną graniastosłupa, są
nachylone do podstawy odpowiednio pod kątem o mierze 30stopni oraz 60stopni. Oblicz objętość
graniastosłupa.
W OBYDWU ZADANIACH BARDZO PROSIŁBYM O RYSUNKI, ponieważ nie do końca wiem jak to zilustrować,
szczególnie w zad 2.
23 mar 02:07
dero2005:

zad 2
AB*AD = 3
EA =
23 mar 07:13
dero2005:

AB = BC = CD = DA = EF = FG = GH = HE = AE = BF = CG = DH = a
EG = AC = d = a
√2
| | √6 | |
OG = OE = h = √(a√22)2 + a2 = a |
| |
| | 2 | |
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
23 mar 09:39
Miłosz: DZIĘKUJĘ BARDZO, JUŻ WSZYSTKO ROZUMIEM!
23 mar 15:57