pole i objętość ostrosłupa, miary kątów stożka
olaf: 1. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC taki, że |AB|=3, |AC|=|BC|=2.
Krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60stopni.
Oblicz
a) pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
b) objętość ostrosłupa
Wynik powinien być: √7/28(21+3√193+8√57)
2. Pole powierzchni całkowitej stożka, o tworzącej długości 12, jest równe 160π i jest √5π
razy większe od pola jego przekroju osiowego. Wyznacz miarę kąta rozwarcia stożka.
cosα powinien wynosić 1/9
23 mar 01:56
23 mar 10:22
dero2005:

zad2
l = 12
P
c = πr(r+l) = 160π ⇒ r = 8
(2r)
2 = 2l
2 − 2l
2cosα
czy tam nie trzeba było jeszcze czegoś obliczyć?
23 mar 10:48