Wielomiany, parametr
lopi: Dany jest wielomian w(x)=(x+1)[x2+(p+3)x+9]. Ustal krotnosc pierwiastków tego wielomianu ze
względu na wartość parametru p p∊R
23 mar 00:23
lopi: Prosiłbym krok po kroku

nawet z wyliczaniem delty itd.
23 mar 00:25
Wazyl: Δ= p
2+6p+9−36=p
2+6p−25
Licz miejsca zerowe.
Jeżeli Δ jest ujemna jedynym pierwiastkiem jest −1 i jego krotność wynosi 2.
Jeżeli Δ = 0 −1 (krotność 1) oraz wynik (będziesz wtedy miał wzór skróconego mnozenia więc
krotność 2)
Jeżeli Δ>0 i wszystkie pierwiastki różne każdy ma krotność 1
Jeżeli Δ>0 i jeden pierwiastek = −1 to −1 ma krotność 2 a drugi krotność 1.
Nie chce mi się liczyć
23 mar 00:52