kwadrat
kasia:
Na odcinku AB o długości 20 cm obrano punkt C i zbudowano dwie figury. Wyznacz położenie punktu
C tak aby suma tych figur była najmniejsza jeżeli te figury to:
a) kwadrat o boku AC i kwadrat o boku BC
b) kwadrat o boku AC oraz półkole o średnicy BC
c) kwadrat o boku AC oraz trójkąt równoboczny o boku BC
23 mar 00:23
Janek191:

a)
a = i AC I b = I BC I = 20 − a
S = P
1 + P
2 = a
2 +(20 − a)
2 = a
2 + 400 − 40 a + a
2 = 2 a
2 − 40 a + 400
S(a) = 2 a
2 − 40 a + 400
| | 40 | |
Funkcja ta przyjmuje najmniejszą wartość dla a = p = |
| = 10 |
| | 4 | |
Wtedy I AC I = I BC I = 10
=====================
23 mar 07:23
Janek191:

b) Mamy
a + 2 r = 20 ⇒ a = 20 − 2 r
więc
S = P
1 + P
2 = a
2 + 0,5 π r
2 = ( 20 − 2 r)
2 + 0,5 π r
2 = 400 − 80 r + 4 r
2 + 0,5 π r
2
S( r) = ( 4 + 0,5 π) r
2 − 80 r + 400
4 + 0,5 π > 0 , więc
| | 80 | |
funkcja S(r) przyjmuje najmniejszą wartość dla r = p = |
| ≈ 7,2 |
| | 8 + π | |
| | 160 | |
Wtedy I BC I = 2 r = |
| ≈14,4 |
| | 8 + π | |
=================================
23 mar 07:35
kasia: a skąd wiesz że 4+0,5π >0 ? i nie rozumiem tego dalszego zapisu, mógłbyś mi wytłumaczyć?
23 mar 15:59
Janek191:
π ≈ 3,14, więc
4 + 0,5 π ≈ 4 + 0,5*3,14 ≈ 4 + 1,57 = 5,57 > 0
Jeżeli współczynnik przy r
2 jest > 0 , to ramiona paraboli
( wykresu funkcji S(r) =(4 +0,5π)r
2 − 80r + 400 ) są skierowane ku górze i funkcja
| | 80 | | 80 | |
osiąga najmniejszą wartość q dla r = p = |
| = |
| |
| | 2*( 4 + 0,5 π) | | 8 + π | |
23 mar 16:09