geometria analityczna
analiza: Odcinek o końcach A(−1,−3), B(3,5) jest średnicą pewnego okręgu. Punkt C należy do tego okręgu
i jest jednakowo oddalony od punktu A i B. Oblicz współrzędne punktu C i pole trójkąta.
23 mar 00:05
analiza: obliczyłam na razie, że S=[(−1+3)/2 ; (−3+5)/2] = (1,1)
r=1/2|AB|
23 mar 00:09
5-latek:

ja bym to zrobil tak
1. wyznaczyl srodek odcinka AB (sa to wspolrzedne srodka okregu −juz zrobione
2. Wyliczyl dlugosc odcinka AB i 1/2 AB to promien okregu
3. Napisal rownanie okregu
4. Skoro punkt C jest jednakowo oddalony od punktu A i B to bym napisal rownanie prostej AB i
rownanie symetralnej AB przechodzacej przez srodek S
5. Wyliczyl punkty przeciecia prostej symetralnej i okregu (beda to punkty C
6. Pole trojkata to to juz powinno byc wiadomo jka policzyc
23 mar 00:31