okrąg
bezendu:

Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli
jedną z wysokości trójkąta na odcinki, których stosunek długości wynosi 3:5. Oblicz długość
ramienia trójkąta.
?
22 mar 23:58
bezendu: ?
23 mar 00:19
jakubs: 5x=r
i z tw pitagorasa 25x2=9x2+4
Dobrze myślę ?
23 mar 00:28
bezendu:
Nie wiem czy dobrze myślisz ? Ale zobaczymy co z tego wyjdzie
23 mar 00:30
bezendu:
16x
2=4
Ale skąd Ty masz takie równanie ?
23 mar 00:37
jakubs: Od środka okręgu opisanego do pkt C jest 5x, to jest taka sama odległość jak do pkt B.
23 mar 00:42
Marcin:
Według mnie, to 3x=r.
P=2*8x=16x
P=rp
bc=2c
2
abc=8c
2
p={4+2c}{2}
p=2+c
Znasz wzory, wszystko masz. Próbuj może tak
23 mar 00:44
bezendu:
Skąd masz to: 25x2=9x2+4 ?
23 mar 00:44
jakubs: No w treści zadania jest 3:5, więc no wygląda na to jak pisze Marcin.
23 mar 00:45
bezendu:
Ale ja się pytam o Twoje równanie bo z tego wychodzi poprawnie. Marcina wpisu jeszcze nie
znalizowałem
23 mar 00:52
jakubs:

Poprowadź prostą ze środka okręgu opisanego do punktu B. I ta odległość jest równa odległości
środka okręgu opisanego do punktu C. Oznaczmy to jako r−promien r=5x
Teraz z twierdzenia pitagorasa w tym małym trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 2,3x i
przeciwprostokątnej 5x układam równanie 25x
2=2
2+9x
2
23 mar 00:57
mietek: dlaczego słowo "jedną" uważacie za tę którą najłatwiej wybrać?
przecież wysokości nie są równej długości....
23 mar 12:04
mietek: za to się odejmuje punkty....
23 mar 12:05
Saizou :
Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli jedną z wysokości trójkąta na odcinki, których
stosunek długości wynosi 3:5.
środek okręgu opisanego na trójkącie to punkt przecięcia się symetralnych jego boków, a tylko
jest jeden odcinek który jest symetralną boku i wysokością
23 mar 12:08
mietek: nie prawda...
"środek okręgu opisanego na trójkącie to punkt przecięcia się symetralnych jego boków, a tylko
jest jeden odcinek który jest symetralną boku i wysokością" − to jest bzdura.
23 mar 12:10