Okrąg
bezendu:

W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane |AC | = |BC | = b oraz |∡ACB | = α . Z
wierzchołka B przez środek okręgu opisanego na tym trójkącie poprowadzono prostą,
przecinającą bok AC w punkcie D . Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC oraz długość
odcinka BD
czy kąt ADB=90
0
22 mar 23:54
bezendu: ?
22 mar 23:59
Mila:
W treści masz " przez środek okręgu opisanego" , na rysunku masz okrąg wpisany.
Środek okręgu wpisanego leży na przecięciu dwusiecznych kątów.
Tylko dwusieczna kąta α jest prostopadła do boku.
23 mar 00:02
bezendu: a promień dobry ?
23 mar 00:03
Mila:
Liczę.
23 mar 00:05
bezendu:

Z twierdzenia sinusów
bsinα=|DB|sinβ
?
23 mar 00:06
...:

... jak widzisz nie
Środek okręgu wpisanego wyznacza punkt przecięcia się dwusiecznych
23 mar 00:07
bezendu: @... a co mi to daję ?
23 mar 00:08
Mila:
Mam inny wynik.
Napisz obliczenia.
23 mar 00:12
Mila:
| | α | |
Masz dużo danych, łatwo obliczasz a, albo z sin |
| ( poprowadź wysokość do AB), albo tw. |
| | 2 | |
cosinusów.
Porównujesz pole Δ , otrzymujesz r.
23 mar 00:17
Mila: Dobranoc
23 mar 00:18
bezendu:
długość 3 boku z twierdzenia cos
x
2=b
2+b
2−2*b*b*cosα
x
2=2b
2−2b
2cosα
x
2=b
2(2−2cosα)
x=b
√2−2cosα
r=U{b
2sinα}{b+b+b
√2−2cosα
r=U{bsin
2}{2+
√2−2cosα
?
23 mar 00:19
bezendu:
Nie wiem nadal jak policzyć DB ?
23 mar 00:20
Mila:
r dobrze, w ostatniej linijce literówka.
Jutro DB.
23 mar 00:38
Mila: Z tw. sinusów.
23 mar 00:38
bezendu: Ok, dziękuję
23 mar 00:41
bezendu:
Z twierdzenie sinusów wychodzi tak jak podałem, ale taka nie może być odp bo w treści mam tylko
α i b
23 mar 00:54
bezendu:
Skoro mam dobrze policzone r, to jak obliczyć |BD| ?
23 mar 16:08
bezendu:
Proszę o wskazówkę jak policzyć BD ?
23 mar 16:42
marta:
|<BDC|= 1,5α
z tw. sinusów w trójkącie BDC : |BD|=......
23 mar 16:48
bezendu:
Jakim cudem |<BDC|=1,5α ?
23 mar 16:51
marta:

sorry ..=180
o−1,5α
23 mar 16:58
bezendu:
A skąd wiadomo, że odcinek BD dzieli kąt ABC na pół ?
23 mar 17:01
marta:
To przecież dwusieczna!
23 mar 17:01
bezendu:
Skąd mam wiedzieć, że to dwusieczna, skoro nie ma mowy o tym w zadaniu !
23 mar 17:06
Mila:

DB przechodzi przez środek okręgu opisanego na ΔABC
CE jest dwusieczną kąta α
ΔCOB− Δrównoramienny
Wyrazić δ w zależności od α
dalej sam.
23 mar 17:07
Mila:
DB nie jest dwusieczną kąta B.
23 mar 17:10
bezendu:
| | 3 | |
To skąd tam u Ety 180− |
| α ? |
| | 2 | |
23 mar 17:11
marta:
Sorry nie doczytałam zadania
23 mar 17:11
marta:
23 mar 17:13
bezendu:
| | 1 | |
A ta zależność δ+α= |
| α to w trójkącie DOC ? |
| | 2 | |
23 mar 17:17
bezendu: ?
23 mar 17:28
marta:
Zapytaj
Milę ...... narysowała, to Ci podpowie
23 mar 17:30
Mila:
W ΔCOB:
| | 1 | |
∡OBC= |
| α, bo Δ jest równoramienny. |
| | 2 | |
W ΔDBC:
| | 1 | |
δ+α+ |
| α=180 z sumy kątów w Δ. |
| | 2 | |
Dalej tw. sinusów w tym Δ
23 mar 17:30
bezendu:
| | 1 | |
Nadale nie wiem czemu BDC jest |
| α skoro BD nie jest dwusieczną |
| | 2 | |
23 mar 17:35
Mila:
17:30 masz napisane, czytaj i patrz na rysunek. Eta narysowała .
23 mar 17:47
bezendu:
Czytam wszystkie posty. Rysunek też widziałem.
23 mar 17:48
Mila:
CE jest dwusieczną kąta α. ( wiadomo dlaczego?)
ΔCOB jest równoramienny (boki: R,R, b) kąty pprzyległe do boku b to U{α}{2,U{α}{2
23 mar 17:52
bezendu:
Dziękuję, teraz wszystko jasne.
23 mar 17:53
Mila: 
Licz.
23 mar 17:55
bezendu:
| | bsinα | |
DB= |
| i już coś człowiek zaczyna rozumieć dzięki takiej pomocy  |
| | | |
23 mar 17:58
bezendu:

Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Wyznacz obwód trójkąta, jeśli
środkowa poprowadzona do ramienia ma długość d
W miejscu kropki 180−2α
I z twierdzenia sinusów ?
23 mar 18:03
bezendu:
Coś chyba nie tak bo w odp mam teraz cosα a w zadaniu miałem tylko d podane
23 mar 18:13
Mila:
Nie znasz kąta.
1) oblicz cosinus kąta między ramionami Δ− tw. cosinusów do ΔABC.
2) tw. cosinusów do górnego Δ.
23 mar 18:15
zombi: Dwa razy tw. cosinusów dla kąta kropeczka. Tzn. pierw dla małego trójkąta a później dla
całości.
23 mar 18:16
zombi: Ew. tw. Stewarta, fajny wzorek, w którym już masz te dwa tw. cosinusów.
23 mar 18:16
bezendu:
@zombie skąd wziąłeś to twierdzenie ?
23 mar 18:18
23 mar 18:18
Piotr 10: Po częsci podobne to tw. o dlugosci dwusiecznej kąta
23 mar 18:19
bezendu:
Dobre to ale policzę ''tradycyjnie'' tak jak radzi Mila
23 mar 18:20
bezendu:
(2a)
2=(2a)
2+a
2−2*2a*a*cosα
4a
2=5a
2−4a
2cosα
I teraz co mam wyliczyć ?
23 mar 18:24
Mila:
Obliczyłeś cosinus kąta przy podstawie.
Teraz tw. cosinusów :
licz a, potem obwód Δ
23 mar 18:32
bezendu:
OK.
d
2=1,5a
2
Obw=5a
Tylko czemu mam dwa razy liczyć Z cosinusów ?
23 mar 18:45
Mila:
Najpierw obliczyłeś cos α, potem a.
Mogłeś z tw. Pitagorasa obliczyć a.
23 mar 18:48
bezendu:
A gdzie kąt prosty żeby pitagorasa liczyć ?
23 mar 18:51
Mila:

Musisz zrobić dobry rysunek . Narysować wysokość, obliczyć. Skorzystać, że środkowe przecinają
się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1. Znowu tw. Pitagorasa.
h=...
SB
2=SE
2+EB
2
i to chyba więcej roboty niż poprzednio, a może nie?
Zrób tak.
23 mar 19:07
bezendu:
To jednak pierwsza opcja lepsza.
23 mar 19:11