Zdarzenia losowe-dowod.
jakubs: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A)=0,7 , P(B)=0,4, to
0,1 ≤P(A∩B)≤0,4.
Mógłbym prosić o wytłumaczenie co i jak, bo nie ogarniam tych zadań.
Wiem tyle, że P(A∪B)=1,1−P(A∩B)
22 mar 23:48
Marcin:
1=P(A)+P(B)−P(A∩B)
1=0,7+0,4−P(A∩B)
−0,1=−P(A∩B)
P(A∩B)=0,1 <− Minimalnie..
Maksymalnie cześć wspólna to znowu P mniejszego, czyli 0,4
Więc..
0,1 ≤P(A∩B)≤0,4.
22 mar 23:57
jakubs: Mam pytanie, dlaczego przyjąłeś, że P(A∪B)=1 ?
23 mar 00:24
Marcin: To jest jego maksymalna wartość.
23 mar 00:39
jakubs: Okej dzięki wydaje mi się, że już ogarniam
23 mar 00:44
Marcin: Cieszę się
23 mar 00:46