matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
Loka:
Proszę o pomoc
Skąd się to wzięło...
http://www.zadania.info/d17/3688875
I sposób, 2 linijka,
1+(n−1)
n(n−1)
przy q
(n−1), a później
,
2
2
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to przekształcenie krok po kroku?
22 mar 23:46
Loka:
23 mar 00:05
ICSP:
1 + (n−1)
1 + n − 1
n
n(n−1)
[
] * (n−1) = [
] * (n−1) =
* (n−1) =
2
2
2
2
23 mar 03:17
Loka:
Dziękuję
ICSP
, z tego co widzę to w ogóle nie myślałam...
23 mar 10:14