matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Klaudia:
n
3
n
1
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku:
=5
22 mar 23:30
kika:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
22 mar 23:31
Klaudia:
n!
n!
n(n−1)(n−2)
jak z
=5
otrzymać równanie
=5n?
3!(n−3)!
(n−1)!
6
22 mar 23:38
...:
(n−3)!(n−2)(n−1)n
n(n−1)!
=5
3!(n−3)!
(n−1)!
22 mar 23:43
Klaudia:
dziękuje
22 mar 23:46
Dounat:
n! zamieniamy na (n−3)!(n−2)(n−1) i n! zamieniamy na (n−1)!n potem skracamy
(n−2)(n−1)n
=5*n
1*2*3
22 mar 23:48
Dounat:
Chciałem zadać pytanie dlaczego 6 jest w mianowniku mój błąd w obliczeniach
22 mar 23:49