Zadanko na 5 min
Dounat: | 1 | | 2cosα | | 1 | |
| − |
| − |
| =0 |
| a | | a | | 2acos2α | |
^^ Oto i przykład. Wpierw pomnożyłem całość |* 2acos2α
2cos2α−4cosαcos2α−1=0
^^ wykorzystałem jeszcze cos2α=2cos
2α−1
4(−2cos
2α(cosα+1))=−3
i się zgubiłem...
22 mar 23:20
22 mar 23:23
Dounat: Niby takie proste, a jednak nie wiem jak ukończyć ten przykład
22 mar 23:28
Dounat: Nikt nie pomoże....
22 mar 23:50
zombi: Podobne do zadania, że w trójkącie kąty mają miary α,2α,4α wykaż, że
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| − |
| = 0 o ile to nie to zadanie. |
| a | | b | | c | |
23 mar 00:41
Dounat: Tak była treść zadania
. Zrobiłem je na podstawie twierdzenia sinusów i podstawiłem pod a,b,c
wartości.
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| =2sin2αcos2α |
| sin2α | | sinα | | sin4α | |
a=2bcosα
c=2acos2α
23 mar 12:16