matematykaszkolna.pl
wykres funkcji wykładniczej botup: Witam, mam problem z zadaniem, w którym mam przekształcić wykres g(x)= 2x 1)2|x+2| Według mnie najpierw powinienem przesunąć wykres o 2 jednostki w lewo, a następnie odbić go symetrycznie względem OY. W książce natomiast każą mi najpierw odbić od OY a następnie przesunąć o 2 jednostki w lewo. Z 1) jest powiązany wykres 2) 2)2|x|+2 W tym przypadku według mnie najpierw powinienem odbić wykres od osi OY a następnie przesunąć o 2 jednostki w lewo. Odpowiedź w książce każe mi najpierw przesunąć o 2 w lewo , a dopiero potem odbić od OY. Trochę chaotycznie to napisałem, ale w skrócie chodzi o to, że mój wykres 1) to wykres 2) w książce, a mój wykres 2) to wykres 1) w książce. Proszę o pomoc, bo nie do końca rozumiem dlaczego tak się dzieje. Jeśli 2 jest ,,w środku" wartości bezwzględnej, to wg mnie najpierw przesuwamy wykres o tą wartość a dopiero potem odbijamy, A kiedy 2 jest poza wartością bezwzględną, to najpierw odbijamy a dopiero potem przesuwamy, książka twierdzi inaczej.
22 mar 22:55
Agnieszka: Może źle odczytałeś rozwiązanie? Albo błąd w druku?
22 mar 23:33
Mila: rysunek Zrób tak jak w książce. 1) Jeżeli zaczynasz od translacji, to odbijasz względem prostej x=−2, to co jest z prawej strony tej prostej, to co z lewej pomijasz. f(x)=2|x+2| gdybyś rozpisał |x+2|=x+2 dla x≥−2⇔f(x)=2x+2 dla x≥−2 f(x)=2−(x+2) dla x<−2 ⇔
 1 
f(x)=(

)x+2 dla x<−2
 2 
22 mar 23:33
Mila: rysunek 2) f(x)=2|x|+2 Wykres ten najlepiej sporządzić tak: Rysujesz wykres g(x)=2x+2 dla x≥0 następnie SOYf(x)=2|x|+2
22 mar 23:38
botup: Hmmm, rzeczywiście, ma to sens. Dziękuję za pomoc, zabieram się za następne zadania
22 mar 23:52
Mila: emotka
22 mar 23:55