wykres funkcji wykładniczej
botup: Witam, mam problem z zadaniem, w którym mam przekształcić wykres g(x)= 2x
1)2|x+2| Według mnie najpierw powinienem przesunąć wykres o 2 jednostki w lewo, a następnie
odbić go symetrycznie względem OY. W książce natomiast każą mi najpierw odbić od OY a
następnie przesunąć o 2 jednostki w lewo.
Z 1) jest powiązany wykres 2)
2)2|x|+2 W tym przypadku według mnie najpierw powinienem odbić wykres od osi OY a następnie
przesunąć o 2 jednostki w lewo. Odpowiedź w książce każe mi najpierw przesunąć o 2 w lewo , a
dopiero potem odbić od OY.
Trochę chaotycznie to napisałem, ale w skrócie chodzi o to, że mój wykres 1) to wykres 2) w
książce, a mój wykres 2) to wykres 1) w książce. Proszę o pomoc, bo nie do końca rozumiem
dlaczego tak się dzieje. Jeśli 2 jest ,,w środku" wartości bezwzględnej, to wg mnie najpierw
przesuwamy wykres o tą wartość a dopiero potem odbijamy, A kiedy 2 jest poza wartością
bezwzględną, to najpierw odbijamy a dopiero potem przesuwamy, książka twierdzi inaczej.
22 mar 22:55
Agnieszka: Może źle odczytałeś rozwiązanie? Albo błąd w druku?
22 mar 23:33
Mila:

Zrób tak jak w książce.
1) Jeżeli zaczynasz od translacji, to odbijasz względem prostej x=−2, to co jest z prawej
strony tej prostej, to co z lewej pomijasz.
f(x)=2|x+2|
gdybyś rozpisał
|x+2|=x+2 dla x≥−2⇔f(x)=2
x+2 dla x≥−2
f(x)=2
−(x+2) dla x<−2 ⇔
22 mar 23:33
Mila:

2) f(x)=2
|x|+2
Wykres ten najlepiej sporządzić tak:
Rysujesz wykres
g(x)=2
x+2 dla x≥0 następnie S
OY⇒
f(x)=2|x|+2
22 mar 23:38
botup: Hmmm, rzeczywiście, ma to sens. Dziękuję za pomoc, zabieram się za następne zadania
22 mar 23:52
Mila:
22 mar 23:55