geometria analityczna
razor: Dane są punkty A(−2,5), B(3,−5). Punkt C należy do okręgu o równaniu (x+2)
2 + y
2 = 25. Znajdź
współrzędne tego punktu C, tak aby pole ABC było maksymalne. Oblicz to pole
wyznaczylem |AB| = 5
√5, prosta przechodzaca przez te punkty y = −2x + 1. Punkt C(x
c,y
c)
musi spelniac rownanie okregu i odleglosc punktu C od prostej y = −2x + 1 musi byc maksymalna.
| | |2xc + yc − 1| | |
licze te odleglosc i wychodzi mi |
| teraz pytanie co dalej? nie chce |
| | √5 | |
rozwiazania tylko wskazowki
22 mar 22:46
zombi: Aby było największa to wysokość, czyli prosta ⊥ do AB musi przejść przez środek okręgu. Wtedy
dostajesz równanie prostej prostopadłej do AB i przyrównujesz je z równaniem okręgu, dostajesz
dwa punkty przecięcia i wybierasz ten dla którego pole będzie większe.
22 mar 22:50
razor: hmm w sumie to jest logiczne i nawet widac z rysunku ale gdybym mial uzasadnic to dlaczego ta
prosta musi przejsc przez srodek okregu?
22 mar 22:53
Radek:
Największa długość w okręgu to średnica..
22 mar 22:54
razor: ok dzieki za wskazowke zombi juz rozumiem wszystko
22 mar 23:02
...:
22 mar 23:09