pochodne
zadanie: Wyprowadz wzor na pochodna rzedu n funkcji zmiennej x danej wzorem f(x)=ln(x
10).
.
.
f
(n)=?
w kazdej pochodnej licznik jest rowny 10
parzyste pochodne sa ze znakiem −
wykladniki w mianowniku sa potegami dwojki
jak zapisac wzor ogolny na tej podstawie?
22 mar 22:29
Trivial:
Przecież te pochodne są źle policzone.
f
(0)(x) = 10ln(x)
| | 10 | |
f(4)(x) = (−1)(−2)(−3) |
| |
| | x4 | |
...
| | 10 | | 10 | |
f(n)(x) = (−1)(−2)(−3)...(−n+1) |
| = (−1)n−1(n−1)! |
| |
| | xn | | xn | |
22 mar 22:55
Mila:
Witaj Trivial, obdarzyłam autora zaufaniem, a tu źle obliczone pochodne.
22 mar 23:18
zadanie: pomylilo mi sie ale umiem liczyc te pochodne
22 mar 23:32
Mila:
Trivial czuwa i bardzo dobrze.
22 mar 23:40
zadanie: f(x)=xlnx; D
f=(0;+
∞)
f
(1)=lnx+1; D
f=(0;+
∞)
| | 1 | |
f(n)=(−1)n*(n−2)!* |
| ale dla n≥2 |
| | xn−1 | |
od drugiej pochodnej dziedzina jest inna
dobrze?
23 mar 23:08
zadanie: f(x)=x7
f1(x)=7x6
f2(x)=7*6x5
f3(x)=7*6*5x4
f4(x)=7*6*5*4x3
fn(x)=7*......x(7−n) tak mi sie wydaje ale nie wiem co dalej?
jakies podpowiedzi?
23 mar 23:26
Rafał28:
fn(x) = 7*6*...*(7−n+1)*x7 − n
23 mar 23:38
Mila:
Co masz z tym zrobić?
f
VII=7!
dalsze są równe 0.
współczynniki:
| | n! | |
wcześniej |
| ,1≤ k≤7, n=7 |
| | (n−k)! | |
posprawdzaj na konkretach.
23 mar 23:46
zadanie: mam wyprowadz wzor na pochodna rzedu n.
n=7 zawsze tak? czyli
ale jak podstawiam to mi sie nie zgadza bo:
dla k=1 mam
f1=7x1
24 mar 13:12
Mila:
Bo ma być xn−k
f1(x)=7x6
24 mar 14:47
zadanie: a dla k>7 to jak obliczyc, ze pozostale sa 0?
24 mar 15:06
Mila:
Przez obserwację i analogię.
f(x)=x2
f'=2x
f''=2
f'''(x)=0
24 mar 15:11
zadanie: ale w sensie wzorem da sie ? czy nie ma potrzeby?
24 mar 15:14
Mila:
f(7)=7!
to następne pochodne równe 0.
Masz to wiedzieć, zależy do czego potrzebne.
Formalizacja zapisu to druga sprawa, zobacz w podręczniku, na ćwiczeniach.
Krysicki przy rozwijaniu funkcji w szereg pisze, "dalsze pochodne równe 0".
24 mar 15:20
zadanie: dziekuje
24 mar 15:22