Funkcje trygonometryczne- równanie
Mona: Rozwiąż równanie 2
4cos2x+1 + 16*2
4sin2x−3 = 20 dla x ∊(0; π).
Proszę o pomoc, strasznie się z tym męczę.
22 mar 22:27
Mona: To tylko zadanie maturalne....
22 mar 22:52
...:
| | 1 | |
24(1−sin2x)+1+16* |
| *24sin2x−20=0 |
| | 8 | |
| 32 | |
| +2*24sin2x−20=0 |
| 24sin2x | |
2
4sin2x=z gdzie 0<z≤16
32+2z
2−20z=0
z
2−10z+16=0
Δ=36
z
1=2
z
2=8
4sin
2x=1 ⇒ (sinx−1/2)(sinx+1/2)=0 itd
lub 4sin
2x=3 .... itd
22 mar 22:53
Mona: Dziękuje!
22 mar 23:03
Mila:
2
4cos2x+1 + 16*2
4sin2x−3 = 20 dla x ∊(0; π)⇔
2*2
4cos2x+2*2
4sin2x=20⇔
2
4cos2x+2
4sin2x=10
(2
4)
1−sin2x+(2
4)
sin2x=10
(16)
1−sin2x+(16)
sin2x=10
16*16{−sin
2x)+(16)
sin2x=10
16
sin2x=t, t>0
t
2−10t+16=0
Δ=36
t=2 lub t=8
16
sin2x=2 lub 16
sin2x=8
Dokończysz?
22 mar 23:08
Mona: Tak, tak takie rzeczy to już umiem, dzięki
22 mar 23:10
Mila:
22 mar 23:13
...: −
22 mar 23:18