okrąg i kwadrat w niego wpisany
Pilne: dane są punkty A=(−7;−3), B=(−3;5)
a)napisz równanie okręgu o średnicy AB
b)wyznacz długość boku kwadratu wpisanego w ten okrąg
Dzień dobry wieczór

Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego zadania, jeżeli ktoś jeszcze
u jest.
Z góry dziękuję!
22 mar 22:18
bezendu:
A sama nie możesz ?
Środek okręgu O to środek odcinka AB obliczyć potem OB=r
średnia okręgu to a√2 kwadratu z tego wyznaczysz a i koniec
22 mar 22:20
5-latek:

) wzory na srodek ocinka
Wyznacz wspolrzedne srodka odcinka (beda to wspolrzedne srodka okregu
Wylicz ze wzoru dludosc odcinka AB i polowa to promirn tego okregu
Wzor na okrag i juz masz a zbobione
b) Srednica jest jednoczesnie przekatna tego kwadratu
wzor na przekatna kwadratu i wylicz a (bok i po zadaniu
22 mar 22:24
5-latek: No zobaczymy czy skorzysta z tego
22 mar 22:25
Pilne: Dziękuję bardzo, już załapałam jak to rozwiązać
22 mar 22:28