PLanimetria
bezendu: W trójkącie równoramiennym ramię jest 2 razy dłuższe od podstawy. Suma długości promieni okręgu
wpisanego i opisanego na tym trójkącie równa się 11. Oblicz długość podstawy trójkąta.
R+r=11
2b=b
Obw=5b
Tyle mam i co dalej ? Proszę o wskazówkę
22 mar 22:18
wmboczek: Oblicz P trójkąta
P=5b/2*r
P=4b3/4R
22 mar 22:26
Damian: masz odp. ? mi wyszło 2√15
22 mar 22:27
bezendu:
Nie mam odp, i nie chcę odp tylko wskazówkę jak policzyć.
Ok liczę
22 mar 22:28
bezendu:
Coś chyba zgubiłem ?
22 mar 22:49
bezendu: ?
22 mar 23:11
bezendu:
Już wiem zgubiłem a , wynik to 2
√15
22 mar 23:14
bezendu:

W trójkąt równoramienny o ramieniu 10 i podstawie 12 wpisano prostokąt o stosunku boków 1:4 w
ten sposób, ze krótszy bok jest zawarty w podstawie trójkąta. Oblicz długości boków
prostokąta.
Taka proporcja ?
22 mar 23:18
bezendu:
Nikt ?
22 mar 23:28
bezendu: up
22 mar 23:33
Marcin: No a dlaczego nie? Przecież trójkąty są podobne
22 mar 23:37
bezendu: Dzięki, nie idzie mi planimetria dlatego wolę się upewnić czy mam ok ?
22 mar 23:43