prawdopodobieństwo
natalia: Ze zbioru L = {−2, −1, 0, 1, 2} losujemy ze zwracaniem dwie liczby x, y. Następnie
powtarzamy to losowanie dotąd, aż otrzymamy punkt (x, y) należący do zbioru
S = {(x; y) : lxl + lyl ≤ 2}
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − będziemy losować dokładnie cztery razy,
B − liczba losowań będzie parzysta.
Proszę o pomoc
22 mar 22:15
wmboczek: P(A)=123*13/254
P(B)=suma szeregu z q=156/625
22 mar 22:38
wmboczek: q=144/625
22 mar 22:41
natalia: mogłabym prosić o krótkie wyjaśnienie?
22 mar 22:46
wmboczek: P(spełniają warunek) =13/25 = T, 1−T=N
A − iloczyn NNNT
B − NT+NNNT+NNNNNT+...
22 mar 22:57
natalia: a w tym P(A) nie powinno być: 4*123+13/254
22 mar 23:00
PW: S = {(−2,0), (0,−2), (2,0), (0,2), (−1,1,), (1, −1), (−1,−1), (1,1), (−1,0), (0,−1), (1, 0),
(0,1), (0,0)}
|S| = 13
|Ω| = 25.
Zakładamy, że wszystkie zdarzenia są jednakowo prawdopodobne, więc
| | 13 | | 12 | |
P(S) = |
| , P(S') = |
| . |
| | 25 | | 25 | |
Doświadczenie powtarzamy w tych samych warunkach, mamy więc do czynienia z ciągiem niezależnych
| | 13 | |
prób, z których każda ma stałe prawdopodobieństwo sukcesu równe |
| . |
| | 25 | |
Pytają o prawdopodobieństwa:
a) wystąpienia sukcesu w czwartej próbie (i w pierwszych trzech próbach − porażek),
b) sumy wszystkich zdarzeń: sukces wystąpił dokładnie za drugim, za czwartym, za szóstym ...
razem (tu zbiór ma nieskończenie wiele elementów).
22 mar 23:01
natalia: wszystko się zgadza dziękuję za pomoc
22 mar 23:05