Prosze o wyliczenie zadań
Mariusz: zad.1
Rozwiąż nierówność kwadratową x2−2x−3>0
zad. 2
Rozwiąż równanie x2−24x+12=0
zad. 3
Oblicz x wiedząc, że dane liczby 3x+2, 4x−1, 5x−4 są kolejnym wyrazem ciągu arytmetycznego
zad.4
Oblicz iloraz q ciągu geometrycznego (a⋁n) oraz wyznacz wzór n − ty wyraz tego ciągu gdy: a3=6,
a5=54
22 mar 20:53
Marcin: Delty w szkole nie miałeś?
22 mar 20:55
Hajtowy:
zad 1
Nierówność kojarzy się z wykresem

Czyli liczysz Δ, miejsca zerowe i rysujesz sobie parabolę

Następnie patrzysz co jest większe od 0 i zapisujesz odp.
zad 2
Podobnie, tylko wystarczą Ci miejsca zerowe − bez rysunku
zad 3
Skorzystaj z tego jeśli masz (a,b,c), że 2b=a+c
zad 4
Jak zrobisz 1,2,3 to powiedz

wtedy pomogę z 4
22 mar 20:56
5-latek: To jest w czystej postaci lenistwo
22 mar 20:57
Mariusz: Dzięki. Gdybym wiedział jak to rozwiązać to bym nie prosił.
22 mar 20:57
5-latek: Ale Ty pewnie jestes maturzysta i nie wiesz jak takie zadania rozwiazac ?
Nawet bym zobaczyl do ksiazki gdzie takie zadania sa rozwiazane
Tylko po co ? Dlatego napisalem lenistwo
22 mar 21:00
5-latek: Masz podpowiedzi (piszsesz ze nie umiesz a nawet nie probujesz tutaj rozwiazywac
Chocby nawet nie tak to sie poprawi
22 mar 21:07
Z.N.: Zadanie pierwsze: Oblicz deltę i pierwiastki, narysuj oś i wykres, a następnie zaznacz gdzie
funkcja jest wyżej od zera.
a=1
b=−2
c=−3
Δ=b2−4*a*c
x1=(−b+√Δ)/(2*a)
x2=(−b+√Δ)/(2*a)
Zadanie drugie: Oblicz deltę i pierwiastki
a=1
b=−24
c=12
Zadanie trzecie: Ułóż równanie korzystając z własności ciągu arytmetycznego i rozwiąż
4x−1=((3x+2)+(5x−4))/2
Zadanie czwarte: Tutaj jak wyżej z własności
a4=√a3*a5
Potem obliczyć q
a4=a3*q
Niestety tutaj kończy się moje zadanie bo nie wiem jak określić n, nie ma podanej żadnej sumy
więc albo ja nie umiem czytać albo zadanie nie jest do końca przepisane
22 mar 21:07
5-latek: ZN
zadanie nr 4
| | a5 | |
Zobacz ze |
| =q2 to q2=9 to q=3 lub q=−3 |
| | a3 | |
| | a3 | | 6 | | 2 | |
a3=a1*q2 to a1= |
| = |
| = |
| |
| | q2 | | 9 | | 3 | |
| | 2 | |
an=a1*qn−1 to an= |
| *3{n−1} |
| | 3 | |
teraz napisz wzor na a
n dla q=−3
22 mar 21:17
Mariusz: 3 zad

4x−1−(3x+2)=5x−4−(4x−1)
4x−1−3x−2=5x−4−4x+1
4x−3x−5x+4x=−4+1+1+2
0=0
22 mar 21:20
5-latek: najlepiej skorzystaj z twierdzeniea o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym
u nas a
1= 3x+2 a
2= 4x−1 i a
3= 5x−4
8x−2=8x−2
0=0 czyli jaki z tego wniosek ?
Mozesz za x podstawic dowolna liczbe
albo zle napisales tersc zadania
Twoj sposob tez oczywiscie jest dobry
KOrzytasz z faktu ze w tym ciagu a
2−a
1= a
3−a
2=r
22 mar 21:30
Mariusz: Z 4 zad. nie mogę sobie poradzić
22 mar 21:34
5-latek: Napisalem CI rozwiazanie .
czego w nim nie rozumiesz ?
22 mar 21:37
5-latek: czego nie odpisujesz ?
22 mar 21:46
Mariusz: Dziękuje już. wielkie dzięki, wisze dobrego browara.
22 mar 21:48
5-latek:
22 mar 21:49
Hajtowy: Nie piję alko

Soczek marchew−jabłko−truskawka poproszę
22 mar 22:37