hmm
Barry: W półkole o promieniu r wpisano trapez równoramienny o przekątnej długości d . Oblicz długość
krótszej podstawy trapezu.
22 mar 20:00
Barry:
22 mar 20:16
Piotr 10: Jeden z katów jest oparty na średnicy, czyli ma miarę 900
22 mar 20:18
Piotr 10: Jest to półkole, a więc długość dłuższej podstawy wynosi 2r
22 mar 20:19
Barry: tak to wiem . Jak obliczyć dlugość krótszej ?
22 mar 20:20
Piotr 10: no to liczysz z tw. pitagorasa
d2+c2=42
c − długość ramienia
potem z tw. kosinuów
d2=(2r)2+c2 − 2*2r*c*cosα
i teraz znajdź cosα z trójkąta prostokątnego i skróci Ci się parametr c i bitwa wygrana
22 mar 20:22
bezendu:

Przeczytałeś treść półkole a nie koło !
d
2=|AF|*|AB|
22 mar 20:22
Piotr 10: d2+c2=(2r)2 powinno być na samym początku
22 mar 20:23
Piotr 10: O co chodzi?
22 mar 20:24
bezendu: mój post był do rysunku Barrego
22 mar 20:24
Piotr 10: a Ok
22 mar 20:27
Barry: bezendu już wiem o co chodzi

Dziękowa za pomoc
22 mar 20:30