| √3 | ||
√1−cos2x≥ | ||
| 2 |
| 1 | ||
cosx≤ | ||
| 2 |
| π | ||
cosx≤ | i dalej nie wiem co mam zrobic, mam problem z ustaleniem zbioru do ktorego nalezy | |
| 3 |
| π | 2π | |||
wedlug odpowiedzi rozwiazwaniem rownania powinnien byc x nalezacy do < | +kπ, | +kπ.
| ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
cos2x ≤ | Nierówności nie można pierwiastkować obustronnie ! | |
| 4 |
| 1 | ||
Powinno być: cos2 x − | ≤ 0 | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
Wtedy : (t − | )(t + | ) ≤ 0 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
t1 = | , t2 = − | Tu wykres paraboli ramionami w górę i | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
t∊< − | , | > | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Czyli: cosx ≤ | i cosx ≥ − | |||
| 2 | 2 |
| π | π | 2 | ||||
x1 = | , x2 = π − | = | π | |||
| 3 | 3 | 3 |
| π | 4 | π | 5 | |||||
Następne to są: x3=π+ | = | π, x4= 2π− | = | π. | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
Wykonaj teraz wykres cosinusoidy, na nim ciągłe proste y= | i y = − | . | ||
| 2 | 2 |
| π | 2 | |||
x∊ < | + kπ, | π + kπ> | ||
| 3 | 3 |
mam nadzieje ze nie bede meic juz zadnych problemow z
rozwiazywaniem tego typu zadan