Oblicz wartość wyrażenia
indyk: Oblicz wartość wyrażenia (cosα−sinα)/sinα gdy cosα=2 i sinα=3√2/2√6
22 mar 19:48
J: I w czym problem ? , poza tym,że policz sinα
22 mar 19:50
PW: Jest problem − w fałszywych założeniach. Jeżeli cosα =2, to właściwie można udowodnić wszystko.
22 mar 19:52
indyk: ma wyjść (
√3−3)/3 a kompletnie mi nie chce wyjść taki wynik
22 mar 19:52
J: Witam "PW"

Nawet tego nie zauważyłem

... zadanie podchwytliwe
22 mar 19:54
indyk: cosα=(√6)/2√6 a to się równa 2?
22 mar 19:54
J: Aaaaa ...., to Ty sam policzyłeś cosα = 2, i co Ty na to ?
22 mar 19:56
indyk: nie skojarzyłem że taki wynik nie może być...
22 mar 19:58
PW: indyk, podaj treść zadania − oryginalną, tak jak jest w książce (czy skąd tam masz
zadanie).
22 mar 19:59
indyk:

Oblicz wartość wyrażenia uwzględniając dane przedstawione na rysunku. Na rysunku jest trójkąt
prostokątn. BC= 3
√2 CA=
√6. Mam obliczyć wyrażenie (cosα−sinα)/sinα
22 mar 20:06
indyk: proszę o pomoc...
22 mar 20:22
PW: Oznacza to, że masz zastosować elementarne definicje funkcji trygonometrycznych w trójkacie
prostokątnym. Na przykład
Po pierwsze trzeba obliczyć |AB| z twierdzenia Pitagorasa.
|AB|
2 = |BC|
2 + |CA|
2
|AB|
2 = (3
√2)
2 + (
√6)
2
|AB|
2 = 9•2 + 6
|AB|
2 = 24
|AB| = 2
√6.
Po podstawieniu do definicji (1) otrzymamy
Podobnie policzymy
Podstawić i koniec.
Szybciej można było rozwiązać zauważając, że
| | cosα − sinα | |
|
| = ctgα − 1 |
| | sinα | |
(nie trzeba wtedy liczyć |AB|, wszystko potrzebne mamy podane w treści zadania).
22 mar 20:29