rozwiąż równanie
Krzysiek: Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak mam rozwiązać to równanie?
x4 + 3x3 − 14x2 −12x + 40 = 0
22 mar 19:29
picia:
W(−2)=0
22 mar 19:32
razor: sprawdz czy ktorys z dzielnikow wyrazu wolnego czyli 40 jest pierwiastkiem tego wielomianu, a
potem dzielisz przez wielomian (x−a), gdzie a to pierwiastek
podpowiedz: W(2) = 0
22 mar 19:33
J: Poszukaj pierwiastka wśród podzielników liczby 40.
22 mar 19:33
J: To już prawie jesteś w domu
22 mar 19:34
Bogdan:
albo
x4 + 3x3 − 10x2 − 4x2 − 12x + 40 = 0 ⇒ x2(x2 + 3x − 10) − 4(x2 + 3x − 10) = 0
(x2 + 3x − 10)(x2 − 4) = 0 itd
22 mar 19:43
J: To jest tzw spostrzegawczość
22 mar 19:47
Bogdan:
raczej doświadczenie
22 mar 19:56
J: Jak nie zwał

, i jedno i drugie
22 mar 19:57