Ciągi
Karolka: Czy mógłby mi ktoś pomóc? Bardzo proszę . Suma pięciu wyrazów ciągu arytmetycznego równa jest
rozwiązaniu równania 8
2x + 1 = 0,125
4 − 3x. Ostatni wyraz ciągu jest równy sumie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 2 | | 3 | | 9 | | 27 | | 6561 | |
.Wyznacz ten ciąg.
30 paź 22:39
Nikka: Rozwiązujemy równanie wykładnicze:
82x+1=(18)4−3x
82x+1=(8−1)4−3x
2x+1=−(4−3x)
x=−1
Stąd S5=−1
Obliczamy a5:
13+19+127+...+16561 to skończony ciąg geometryczny o ilorazie q=13 i
a1=13.
Obliczamy sumę ciagu geometrycznego:
S = a1/1−q czyli S=12
a5=12+S=1
Ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego obliczamy a1:
a1+{a52
31 paź 10:02
Nikka: Ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego obliczamy a1:
(a1 + a5)/2=−1
a1=− 75
Ze wzoru na piaty wyraz ciągu arytmetycznego a5=a1+4r obliczamy r:
1=− 75+4r
r=35
Wyrazy ciągu arytmetycznego to:
a1=− 75, a2=− 45, a3=− 15, a4= 25, a5=1
31 paź 10:08