Geometria analityczna
Marcin: Obliczyc odleglosc miedzy prostymi l
1 i l
2.
wtedy wektory kierunkowe obu prostych: n = [1,2,1], co znaczy, ze proste sa rownolegle.
Chyba wystarczy wiec znalezc dowolny punkt A na jednej prostej i wyznaczyc odleglosc wektora
AB takiego, ze B nalezy do drugiej prostej i wektor AB jest prostopadly do wektora
kierunkowego n.
l
1:
x = t
y = 3 + 2t
z = 2 + t, t∊R
l∍A = (0,3,2)
l
2:
x = 3 + s
y = −1 + 2s
z = 2 + s, s∊R
l∍B = (3+s, −1+2s, 2+s)
wektor AB = [3+s, −4+2s, s]
AB skalarnie n = 3+s−8+4s+2s = 6s −5
| | 23 | | 14 | | 5 | |
Stad szukany AB = [ |
| ,− |
| , |
| ] |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Ok?