Wyznaczanie odciętej z dwóch funkcji, które przecinają oś OX w tym samym punkcie
Aleks: dane sa funkcje liniowe : f(x) = 1/2ax−b oraz g(x) = −1/2bx+a, gdzie a ≠ −b
a) wykresy obu funkcji przecinaja os OX w tym samym punkcie A. wyznacz odcięta punktu A
b)wiedzac dodatkowo ze wspolczynnik kierunkowy funkcji f jest o 1 wiekszy o wspolczynnika
funkcji g wyznacz wzory funkcji f i g
Co do podpunktu a, to wiem, że
1/2ax−b = −1/2bx+a ale nie wiem jak to dalej rozwiązać,
Proszę o pomoc.
22 mar 17:54
J: Żle zacząłeś .. Obie funkcje mają takie samo miejsce zerowe.
22 mar 18:03
Aleks: To już nie wiem zupełnie jak to rozwiązać
22 mar 18:18
Aleks: Pomoże ktoś?
23 mar 13:53
J: | 1 | | 1 | | 1 | | 2(a+b) | |
| ax − b = − |
| bx + a ⇔ |
| (a+b)x = a + b ⇔ x = |
| = 2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | a+b | |
23 mar 13:58
Aleks: Dziękuję, ale nie rozumiem dlaczego z 1/2 ax − b robi się 1/2 (a+b)x rozumiem przerzucenie x i
wyciągnięcie go przed nawias ale dlaczego z minusa znak się zmienia na plus i co się stało z
tą "połówką" po drugiej stronie równania?
23 mar 14:43
J: | 1 | | 1 | | 1 | |
| ax + |
| bx = |
| (a+b)x, potem mnożysz obie strony równania przez 2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
23 mar 14:50
Aleks: A no tak, głupi ja niezauważyłem jakoś tego, dziękuję jeszcze raz
23 mar 14:53