Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (an), w którym suma Sn jest wyrażona w
kolorowy:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (an), w którym suma Sn jest wyrażona wzorem
Sn=−n2+2n.
Wskaż poprawną odpowiedź.
A. an=−n+2
B. an=−2n−1
C. an=−2n+3
D. an=n−1
22 mar 17:27
J:
a1 = S1
a2 = S2 − a1
r = a2 − a1
22 mar 17:31
Bogdan:
Sn = a1 + a2 + ... + an−1 + an
(−) Sn−1 = a1 + a2 + ... + an−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sn − Sn−1 = an
Jeśli Sn = −n2 + 2n, to Sn−1 = −(n−1)2 + 2(n−1) = −n2 + 4n − 3
an = (−n2 + 2n) − (−n2 + 4n − 3) = −2n + 3
22 mar 17:56