matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
na szybko:
zbadaj monotoniczność ciągu an=−8/n
22 mar 17:23
J:
a
n+1
Oblicz:
=
a
n
22 mar 17:24
na szybko:
−8
−8
−8
n
/
=
*
=−8?
n+1
n
n+1
−8
22 mar 17:30
Utem:
1) Badasz znak różnicy:
−8
8
−8n+8n+8
8
a
n+1
−a
n
=
+
=
=
>0 ⇔ciąg jest rosnący
n+1
n
n*(n+1)
n*(n+1)
2) rysujesz wykres funkcji:
−8
f(x)=
x
Dla x>0 funkcja ( homograficzna) rosnąca⇔
−8
f(n)=
dla n∊N
+
funkcja rosnąca ⇔ciąg jest rosnący
n
22 mar 17:31