1
Sym: Równanie:
(x−√5)(1+√5)/2 −x√5=0
pomoże ktoś?
22 mar 16:38
J: ⇔ x2 − 5 − x2√5 = 0 .. równanie kwadratowe.
22 mar 16:44
Sym: Mozesz mi powiedziec co dalej aha i dzieki za tamto zadanie rozwiązałem je
22 mar 16:48
J: Liczysz Δ, potem x1 oraz x2 ( jesli istnieją )
22 mar 16:49
Sym: a skad tam się wzięło x2?
22 mar 16:51
Sym: dokładniej x22√5
22 mar 16:52
J: Nie zauważyłem.. myślałem,że jest(x−√5)(x+√5), sprawdź czy tak nie ma być.
22 mar 16:56
Sym: ma być (x−√5)(1+2√5) dzielone przez dwa
22 mar 17:01
Sym: J potrafisz to zrobić?
22 mar 17:19
J: (x−√5)(1+2√5) = x + 2x√5 − √5 − 10
22 mar 17:21
Utem:
Czy nie mółbyś napisać liczników i mianowników w nawiasach, bo nie wiadomo co to za równanie.
22 mar 17:24
Sym: Oki (x−√5)(1+2√5) to jest licznik mianownik dwa i potem jest po tym działaniu −x√5=0 ( tj na
równi z kreską ułamkową)
22 mar 17:28
J: x + 2x√5 − √5 − 10 − 2x√5 = 0 ⇔ x −√5 − 10 = 0 ⇔ x = 10 +√5
22 mar 17:42
Sym: J bardzo dziękuję to jest ok
22 mar 17:46