równania i nierówności
Sym: 1.rozwiąż równanie (2x−1)2−(2x+1)2=x2 i (x−√5)(1+√5)/2 −x√5=0
Proszę o pomoc bo nie wiem jak mam się za to zabrać.
22 mar 15:51
J:
1. Skorzystaj ze wzoru: a2 − b2 = (a+b)(a−b)
22 mar 15:56
Sym: Oki a to wszystko mam przyrównać później do 0?
22 mar 15:57
Sym: Jak byś mógł to proszę rozpisz mi początek
22 mar 15:58
J: x2 z prawej strony przenieś na lewą i przyrównaj do 0
22 mar 15:59
J: [(2x−1) + (2x+1)]*[(2x−1) − (2x+1)] − x2 = 0
22 mar 16:01
Sym: Dzięki a wiesz może jak ruszyć to drugie bylbym wdzieczny za wskazówki
22 mar 16:03
Sym: i do pierwszego co dalej mam zrobic bo nie mam pojecia
22 mar 16:04
Utem:
(2x−1)2−(2x+1)2=x2⇔
4x2−4x+1−(4x2+4x+1)=x2⇔
4x2−4x+1−4x2−4x−1)=x2⇔redukcja
−8x=x2⇔x2+8x=0⇔
x*(x+8)=0
x=0 lub x+8=0
x=0 lub x=−8
Teraz analizuj i spróbuj sam zrobić. Jeśli tylko przepiszesz to szkoda trudu.
22 mar 17:49
Sym: Utem sam to rozwiązałem i x1 wyszło mi −8 a x=0
22 mar 17:56
Mila:
Dobrze. Tak trzymaj.
22 mar 18:01
Sym:
22 mar 18:10