jak narysowac funkcję zespoloną?
aqlec: jak narysowac funkcję zespoloną?
| | ⎧ | 2, dla |z|<1 | |
| f(z) = | ⎩ | 4, dla |z|∊(1,3) | , gdzie z ∊ do zespolonych
|
22 mar 15:14
aqlec:
22 mar 17:18
aqlec:
22 mar 18:40
PW: Tak naprawdę jest to funkcja rzeczywista (niektórzy mówią "typowo rzeczywista")
f: K → R
(dziedzina jest podzbiorem zbioru liczb zespolonych, wartości są rzeczywiste). Dlatego można
narysować wykres w R3 traktując płaszczyznę OXY jako ilustrację zbioru liczb zespolonych, a
wykres jako zbiór punktów (x,y,f(x,y)).
Mówiąc obrazkami − będzie to koło o środku (0,0) i promieniu 1 na płaszczyźnie OXY przykryte
"deklem" na poziomie
z = 2
oraz pierścień kołowy o promieniu wewnętrznym 1 i zewnętrznym 3 przykryty "deklem" na poziomie
z= 4.
Uwaga: koło i pierścień kołowy brane są bez brzegów (m.in. okrąg o środku (0,0) i promieniu 1
nie należy do dziedziny K).
22 mar 23:26
Trivial:

W tym przypadku chyba lepiej zastosować R
2 + różne kolory dla różnych wartości. Na brzegach
zarówno
koła jak i
pierścienia powinny być linie przerywane.
23 mar 12:32