Dla jakich wartości parametru m∊R wierzchołek paraboli y=x^2-2(m-1)x-m leży najb
Tomaszz: Witam,
Mam problem z takim oto zadaniem. Tzn pewnie jest proste ale nie wiem jakie trzeba tu zrobić
założenie
Zad.
Dla jakich wartości parametru m∊R wierzchołek paraboli y=x2−2(m−1)x−m leży najbliżej osi OX
22 mar 15:13
J: Najbliżej, tzn. na niej. Warunek : Δ = 0
22 mar 15:14
Tomaszz: ... domyślałem się że to jest proste, nawet banalne
Dziękuję bardzo !
22 mar 15:15
Tomaszz: A można jeszcze wiedzieć jaka odpowiedz wychodzi, bo nie ma nigdzie tego zadania
22 mar 15:17
J: Rozwiąż równanie: [−2(m−1)]2 − 4(−m) = 0
22 mar 15:19
Bogdan:
Przemyśl
J swoją podpowiedź
22 mar 15:20
Tomaszz: To już zrobiłem, wyszło mi dla m0=3/2
22 mar 15:20
Uczę się: bez "=0"
22 mar 15:22
Tomaszz: @Uczę się
Nie rozumiem o co chodzi, w taki razie jakie powinno być to założenie ?
22 mar 15:23
Bogdan:
Minimalna wartość ma osiągnąć y
w,
22 mar 15:24
Uczę się: chodziło mi o podpowiedź J, bo zaczął liczyć Δ i dał do tego =0
22 mar 15:24
Tomaszz: Czyli w taki razie y
w=−Δ/4a≥0
22 mar 15:26
Bogdan:
Δ = 4(m − 1)
2 + 4m = 4m
2 − 4m + 4
| | 4m2 − 4m + 4 | |
yw = |
| = −m2 + m − 1 |
| | −4 | |
f(m) = −m
2 + m − 1 osiąga minimum dla m = ...
22 mar 15:27
Tomaszz: to wychodzi Δm<0 czyli brak rozwiązań
22 mar 15:30
J: "Bogdan" .... przeczytaj uważnie treść zadania
22 mar 15:35
Bogdan:
Ech
J
| | −1 | | 1 | |
Funkcja f(m) = −m2 + m − 1 osiąga minimum dla m = |
| = |
| |
| | 2*(−1) | | 2 | |
22 mar 15:38
Tomaszz: jak to mogło wyjść jak f(m) = −m2 + m − 1 to Δ=1−4*(−1)*(−1) <0
22 mar 15:42
J: Tu nikt nie pyta o minimum funkcji, tylko o najmniejszą odległość wierzchołka od osi OX
22 mar 15:45
Bogdan:
d − szukana odległość wierzchołka od osi x
d = |y
w| ⇒ d = |−m
2 + m − 1| → minimum ⇒ d = |f(m)| → minimum
d jest najmniejsze wtedy, gdy najmniejszą wartość osiąga |−m
2 + m − 1|,
| | 1 | |
d = |−m2 + m − 1| jest najmniejsze dla m = |
| . |
| | 2 | |
W poprzednich wpisach nie użyłem wartości bezwzględnej, teraz to prostuję.
22 mar 16:01
J: Kiedy odległość punktu od prostej jest najmniejsza ? Gdy wynosi 0 , czyli punkt lezy na
prostej

A więc: y
w = 0 lub Δ = 0
22 mar 16:04
Bogdan:

To jest wykres d = |−m
2 + m − 1|
22 mar 16:05
Bogdan:
Podaj J rozwiązanie swojego rozumienia zadania, czyli podaj rozwiązanie Δ = 0
22 mar 16:07
J: I kiedy "d" ma najmniejszą wartość ? Gdy d = 0 , czyli wierzchołek leży na osi OX.
22 mar 16:08
Bogdan:
Powtarzam − podaj J rozwiązanie swojego rozumienia zadania, czyli podaj rozwiązanie Δ = 0
22 mar 16:12
J: Dobra.. Przekonałeś mnie

Pozdrawiam
22 mar 16:18