Trudne zadanie
Madzia: Ciężar walca o średnicy 0,06 hm wynosi 3,6 razy 104 N. Obliczyć wysokość h widząc, że gęstość
walca δ = 600 g/dm3
22 mar 14:47
J:
Ciężar to gęstość pomnozona przez objętość. Oblicz objętość i potem z niej wyliczysz h, bo r
masz dane.
22 mar 15:04
Madzia:
36000 = V razy 600
V = 0,1
V = πr2h
0,1 = 3,14 x 0,062 x h
dobrze?
22 mar 17:49
J: Tam jest 3,6 * 104 N ?
22 mar 17:52
Madzia: tak
22 mar 17:54
J: | | m | |
1N (Newton) to siła, która masie 1 kg nadaje przyspieszenie ziemskie g ≈ 9,81 |
| , |
| | s2 | |
a nie ciężar.
22 mar 18:09
Madzia: TO JUŻ sama nie wiem
22 mar 18:17
Madzia: jak obliczyć objętość skoro mam tylko gęstość?
22 mar 18:20
J:
| | m | | F | |
W zadaniach przyjmuje się ( na ogół): g = 10 |
| . Oblicz masę walca m = |
| , |
| | s2 | | g | |
gdzie F =3,6 * 10
4 N
22 mar 18:21
22 mar 18:25
J: Wygląda na to,że tak. I teraz masa = V * gęstość ( wyrażona w kilogramach ) i stąd V
22 mar 18:31
Madzia: a jak tą gęstość wyrazić w kg?
600 gram = 0,6 kg
3600 kg = V * 0,6 kg
V = 6000 ?
22 mar 18:48
J: Tak.Tylko to jest objętośc wyrażona dm3. Średnica jest wyrażona w metrach.
22 mar 18:55
Madzia: 1 hm = 100 m
0,06 hm = 6 m
6000 dm3 = 3,14 * 62 * h
6000 = 3,14 * 36 * h
6000 = 113,04 * h /:113,04
h = 53,0785
dobrze?
22 mar 19:02
J: | | 6000 | | 1000 | | 500 | |
h = |
| ⇔ h = |
| ⇔ h = |
| i tak zostaw. |
| | 36π | | 6π | | 3π | |
22 mar 19:23
Madzia: aha i to koniec?
22 mar 19:25
J: Chyba tak
22 mar 19:26
Madzia: dziękuję
23 mar 15:13