Geometria analityczna
Marcin:
Znalezc punkt symetryczny do punktu P=(1,1,1) wzgledem prostej l:
Wyznaczam rownanie parametryczne prostej l:
x = 1 + k
y = 2 − k
z = 3 + k; k∊R
wektor kierunkowy l: n = [1,−1,1]
Szukam punktu A lezacego na prostej l takiego, ze wektor AP bedzie prostopadly do wektora
kierunkowego n, zatem dla A = (1+k, 2−k, 3+k) wektor AP wyglada nastepujaco: [−k, k−1, −k−2]
AP razy skalarnie n = −3s − 1
| | 1 | | 2 | | 7 | | 8 | |
−3s − 1 = 0 ⇔ s = − |
| , stad A = ( |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Wtedy szukany symetryczny punkt Q = (x,y,z) otrzymuje tak:
Czy moglby ktos sprawdzic poprawnosc?